UVOD

Opuštene grudi koriguju se, to jest podižu i preoblikuju operacijom koja se zove Mastopexia (podizanje grudi, zatezanje grudi, suspenzija, breast-lifting).

Fenomen opuštanja dojki je zapravo postepeni proces spuštanja tkiva dojke niz zid grudnog koša, koji je praćen istezanjem kože i vidljivim spuštanjem bradavica. Ovo se naziva Ptoza dojke (ptosis) i može se javiti i kod velikih i kod malih grudi. Vremenom ovo spuštanje dovodi do promene ne samo njihovog položaja, već i oblika i veličine. Gornji pol dojke postepeno postaje “prazan” to jest zaravnjen ili udubljen, a bradavica zauzme nizak  položaj u predelu donjeg pola dojke. Razlikuju se osnovna 3 tipa spuštenih grudi:

 1. ptoza sa hipertofijom žlezde (velike i spuštene grudi)
 2. ptoza sa atrofijom žlezde (male, “ispraznjene” i spuštene grudi)
 3. ptoza sa normalnom ili blago uvećanom žlezdom

Spuštanje dojki je pre svega posledica dejstva sile gravitacije, koja ih vuče nadole. Koliko će grudi biti spuštene, pojednostavljeno rečeno, zavisi od dva osnovna faktora:

 1. težine koja ih vuče nadole (ovo nije uvek povezano i sa veličinom, jer male grudi mogu biti relativno teške, a velike relativno lagane)
 2. kvaliteta kože (njene debljine, elastičnosti, rastegljivosti i dr).

Dodatni faktori koji na ovu dinamiku mogu značajno uticati su trudnoća i dojenje, kao i epizode većih gojenja ili mršavljenja, a naravno i procesi biološkog starenja kože. Smatra se da ne mali udeo ima i to da li žena ima običaj da stalno nosi brushalter ili ga ne nosi uopšte.

Grudi nakon dojenja na različite načine mogu promeniti oblik i veličinu. Moguće su tri opcije:

 1. grudi se povećaju, ali se nakon dojenja vraćaju u prethodno stanje
 2. grudi se povećaju i takve ostaju
 3. grudi se povećavaju, a nakon dojenja se smanje (“isprazne”) i opuste

PRIPREMA

Pored standardne preoperativne pripreme preporučuje se i ultrazvučni pregled dojki ili mamografija. Na doktoru je da preoperativno ustanovi stepen opuštenosti dojki, položaj bradavica, eventualne asimetrije, stanje istegnutosti kože i njen kvalitet u celini, eventualno prisustvo strija, veličinu, oblik i konzistenciju dojke, odnos žlezdanog i masnog tkiva, oblik i širinu grudnog koša i zapravo izgled cele telesne figure.

Stepen opuštenosti dojke može se odrediti na više različitih načina, a jedan od osnovnih je sistem po Georgiadeu:

 • I stepen ptoze (mala) – bradavica je u nivou inframamarne brazde, ili malo ispod
 • II stepen ptoze (srednja) – bradavica je do 3cm ispod nivoa brazde
 • III stepen ptoze (velika) – bradavica je preko 3cm ispod nivoa brazde

Takođe, doktor je dužan je da pacijentu objasni različite varijante ove operacije, i da predloži onu za koju smatra da je za pacijenta i njegovo stanje najbolja:

 1. podizanje grudi bez dodatnog smanjivanja ili uvećanja - (ovde je neophodno objasniti pacijentu da postoji mogućnost da će nakon intervencije grudi vizuelno izgledati manje, iako realno nisu smanjivane!)
 2. podizanje grudi sa istovremenim uvećanjem - (grudi koje su spuštene i “ispražnjene” ponekad zahtevaju da se pored podizanja učini i njihovo uvećanje silikonskim implantatom, radi boljeg izgleda gornjeg pola dojke)
 3. podizanje grudi sa istovremenim smanjivanjem - (velike, spuštene i teške grudi, ovo je u stvari operacija gde je osnovno smanjivanje grudi)

OPERACIJA

Izvodi se u opštoj anesteziji i traje 2-4 sata.

Postoji veliki broj različitih hirurških tehnika, ali bazične su zapravo sledeće tri:

 1. Tehnika sa rezom u obliku “sidra” (obrnuto-T), koja podrazumeva da će definitivni ožiljak imati tri komponente: kružni deo oko areole, vertikalni deo na donjem polu dojke dužine 5-8cm i horizontalni deo u inframamarnoj brazdi dužine 5-10cm
 2. Takozvana Vertikalna tehnika, kao i Cirkumvertikalna, koja podrazumeva da će definitivni ožiljak imati samo prve dve komponente: kružni deo oko areole i vertikalni deo na donjem polu dojke
 3. Periareolarna tehnika, koja podrazumeva da će definitivni ožiljak biti samo krug oko areole

Nijedna od ovih tehnika ne može i ne treba da se primenjuje na svaki pojedini slučaj, već je na hirurgu da za svaki pojedini slučaj proceni i primeni onu tehniku koja je adekvatna i koja će dati najoptimalniji rezultat. Uzimaju se u obzir prvenstveno kvalitet i količina tkiva same dojke, kako žlezdanog tako i masnog, kvalitet i stanje kože, kao i položaj bradavice. Tokom operacije odstranjuje se višak kože, reponira se tkivo dojke i bradavice se podižu u željeni položaj.

OPORAVAK, KOMPLIKACIJE

Pacijent u bolnici ostaje jedan dan, ponekad i dva. Preporučuje se nošenje posebnih grudnjaka tokom naredne 4 nedelje. Konci se skidaju nakon 10-14 dana. Bol i osećaj zatezanja prisutni su prvih nekoliko dana i regulišu se analgeticima. Dojke su u manjoj ili većoj meri otečene, napete i tvrđe, a mogu se javiti i modrice. Ponekad je izgled dojke u početku neprirodan, ali tokom vremena on zadobija željeni oblik. Koža oko rezova može na nekim mestima biti namreskana (takozvane “falte”), ali se i ona vremenom izravna. Zabranjuju se teže fizičke aktivnosti, nošenje tereta i bavljenje sportom u trajanju od mesec dana, a nekad i duže. Oporavak kod nekih pacijenata ide brže, a kod drugih sporije, i to nije uvek moguće predvideti. Od komplikacija moguće su: proširenje i zadebljanje ožiljaka, prolazni gubitak senzibiliteta, nekroza, asimetrija, infekcija. Mogućnost dojenja je najčešće očuvana, ali se to ne može garantovati.

Ožiljci blede i omekšavaju postepeno i može se reći da su estetski prihvatljivi, a po potrebi se i naknadno mogu korigovati radi još boljeg rezultata. Važno je pacijentu objasniti da rezultat operacije nije doživotan, jer procesi starenja, kao i sila zemljine teže i dalje nastavljaju da utiču na spuštanje.