Korekcija listova – podebljanje

UVOD

Estetski značaj nogu, kako kod žena tako i kod muškaraca, dugo je poznat. Jedan od bitnih elemenata u ovome svakako čine i potkolenice i njihov pravilan izgled. Takozvani “list” topografski je u stvari zadnji i delimično unutrašnji deo potkolenice, to jest njene gornje polovine ili dve trećine. Oblik i celokupan izgled ove regije zavise od dva osnovna faktora:

  1. razvijenosti mišića zadnje strane potkolenice (musculus soleus i musculus gastrocnemius)
  2. debljine i raspoređenosti potkožne masti

Neki pacijenti odlučuju se za ovu operaciju isključivo iz estetskih razloga, kako bi poboljšali oblik i punoću listova (tanke noge, nedovoljno razvijeni listovi), dok kod drugih postoje i određeni deformiteti ili asimetrije, urođeni (genus varus, genus valgus) ili stečeni (posledica poliomijelitisa, stečene mišićne atrofije i dr).


PRIPREMA


Pored uobičajene preoperativne pripreme, najbitnije je odabrati silikonski implantat adekvatne veličine, kako bi rezultat bio što prirodniji (bolje i nešto manji implantat nego preveliki!). Moraju se uzeti u obzir visina pacijenta, dužina cele noge i dužina potkolenice, kao i dužina i razvijenost mišića u predelu lista.

OPERACIJA


Operacija se izvodi ili u opštoj anesteziji, ili u intravenskoj analgosedaciji. Rez se nalazi u jednoj od poprečnih linija u predelu zatkolene jame, i najčešće je dužine 3-4cm. Silikonski implantat se postavlja ispod fascije mišića, sa zadnje i unutrašnje strane. Kod pacijenata sa tankom kožom i kratkim mišićem postoji mogućnost da donji deo implantata bude suviše izražen i sa jakim prelazom, ali to se može rešiti ubrizgavanjem sopstvene masti u ovu regiju, u istom aktu ili još bolje kasnije, nakon 3-6 meseci.


OPORAVAK, KOMPLIKACIJE

Kompresivni zavoj se nosi 7 dana, a specijalan steznik preporučuje se 3-4 nedelje. Postoje lokalni otoci, a modrice su veoma retke. Preporučuje se blaga elevacija nogu tokom spavanja. Sa hodanjem se započinje odmah, ali je osećaj zatezanja i neprijatnosti prisutan prve dve nedelje. Tokom ovog perioda ne preporučuju se fizički napori, dugotrajno stajanje i šetanje. Ožiljci su mali, kratki i praktično neprimetni.