UVOD


Korekcija ušiju podrazumeva korekciju njihovog položaja, oblika i veličine. Može biti jednostrana, ali je češće obostrana. Najčešće je u pitanju problem takozvanih “klempavih” ušiju, gde su zapravo ušne školjke previše odmaknute od glave, a ponekad su i strukture ušne skoljke nedovoljno razvijene, pa im je i oblik nepravilan.


PRIPREMA


Ukoliko su u pitanju deca, najvažnije je proceniti dve stvari:

  1. da li je i koliko je samo dete motivisano za operaciju, ili je u pitanju želja roditelja. Da li izgled ušiju smeta samom detetu, ili smeta roditeljima? Smatra se da je najbolje ukoliko dete samo izrazi želju da popravi izgled ušiju, bez pritisaka sa strane.
  2. kada je idealno vreme da se izvede operacija? Ovde je važan faktor da li dete ima problema sa vršnjacima u smislu eventualnog podsmeha i zadirkivanja, što može izazvati ozbiljne komplekse i psihološke smetnje. Često je korisno konsultovati i školskog psihologa. Operacija se najčešće izvodi u periodu između desete i dvanaeste godine, ali može i ranije, čak i pre polaska u školu.

OPERACIJA


Operacija se standardno izvodi u lokalnoj anesteziji, ali kod mlađe dece neophodno je uvođenje u opštu anesteziju. Operacija traje 1-2 sata.

Operacija podrazumeva primicanje ušnih školjki prema glavi i preoblikovanje hrskavica, a rezultati se mogu smatrati trajnim. Ožiljak je skriven u žljebu iza ušne školjke i praktično je nevidljiv.


OPORAVAK


Zavoj preko ušiju se nosi obično 7 dana, a nakon skidanja pažljivo se može oprati kosa. Konci se odstranjuju nakon dve nedelje. Preporučuje se nošenje elastične trake još 2-3 nedelje, naročito noću. Izvesna utrnulost ušiju i poremećaj senzibiliteta je prolaznog karaktera. Ne preporučuju se teže fizičke aktivnosti u trajanju od mesec dana.