Korekcija nosa (Rhynoplastica, Septorhynoplastica)

UVOD


Operacija nosa je jedna od najčešćih estetskih operacija (Rinoplastika), koja često osim estetskog ima i svoj funkcionalni aspekt u smislu poboljšanja disanja (Septorinoplastika). Takođe, smatra se za jednu od najzahtevnijih, najpreciznijih i najsloženijih estetskih operacija

U pitanju je hirurška intervencija kojom se mogu izmeniti i veličina i oblik kako celog nosa tako i nekog od njegovih delova. Nos je struktura gde se na relativno malom prostoru nalazi veliki broj različitih tkiva, koja su u bliskim i složenim anatomskim i funkcionalnim odnosima: hrskavice, kosti, mišići, ligamenti, koža, potkožno tkivo i sluzokoža, a hirurška intervencija uvek, u manjoj ili većoj meri, utiče na svaku od ovih komponenti.

Mogućnosti korekcija su mnogobrojne i ne mogu se sve ni pobrojati, ali strukture koje se najčešće koriguju su: vrh nosa, nosni greben, nosna krila i nozdrve, nosna pregrada i ugao nosa sa usnom. Nos se može skratiti ili produžiti, smanjiti ili povećati, ispraviti, suziti ili proširiti, grba sa nosnog grebena se može ukloniti, vrh nosa se može smanjiti, suziti, podići, zaobliti ili u celini promeniti oblik, nosna pregrada se ispravlja i/ili skraćuje, nosna krila smanjuju, nozdrve sužavaju i tako dalje, da nabrojimo samo neke od mogućnosti.

Svako lice je drugačije i svaki nos je drugačiji, pa je stoga jasno da će i svaka operacija nosa biti uvek drugačija. Jedan te isti nos, makar bio i savršen, na različitim licima neće uvek delovati dobro. Ovde je zato izuzetno važno da se pri planiranju operacije nos uvek posmatra kao deo čitavog lica, a ne kao izolovana celina.

PRIPREMA


Za ovu operaciju potrebno je da je osoba napunila 18 godina, jer se tada sa sigurnošću može smatrati da su završeni rast i razvoj koštano-hrskavičavih struktura nosa i lica. Ukoliko postoje tegobe u smislu otežanog disanja, ili ako je postojala neka prethodna povreda nosa, neophodno je uraditi RTG snimak nosnih kostiju i nosne pregrade. Sklonost alergijskim reakcijama (alergijski rinitis) takođe se mora evidentirati, kao i eventualne prethodne operacije i povrede. Pušačima se mora naglasiti da zarastanje može biti usporeno.

Jako je važno da se dobro razumeju želje i očekivanja svakog pacijenta, i u tom smislu korisno je i poželjno da se zajedno razgledaju i komentarišu fotografije nosa različitih poznatih ili nepoznatih ličnosti koji se pacijentu dopadaju.

OPERACIJA


Najčešće se izvodi u opštoj anesteziji ili ređe u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju. Traje oko 2 sata, a u zavisnosti od složenosti zahvata i duplo duže.

Postoje dve osnovne hirurške metode, zatvorena i otvorena. Kod zatvorene metode svi rezovi izvode se unutar nosne šupljine, tako da spoljašnjih ožiljaka uopšte nema. Kod otvorene metode postoji kratki rez dužine oko 5mm na vertikalnom delu između nosnih otvora – kolumeli, ali i on je praktično potpuno nevidljiv nakon zarastanja. Otvorena metoda se preporučuje kod opsežnijih radova na vrhu nosa, asimetrija, kao i kod sekundarnih i tercijarnih rinoplastika i svih onih slučajeva gde je potrebna transplantacija hrskavice.

Na kraju intervencije postavljaju se tamponi u nosne hodnike, a na nos kompresivna maska. Pacijent ostaje u bolnici jedan dan. Tamponi se uklanjaju nakon 3-7 dana, a kompresivna maska se skida nakon 7-8 dana.

OPORAVAK I KOMPLIKACIJE


Oko očiju se javljaju otoci i modrice koji mogu biti različitog stepena, što u mnogome zavisi od individualne reakcije tkiva svakog pojedinog pacijenta. Od tegoba mogu se takođe pojaviti prolazna glavobolja, pojačano sušenje usana, oslabljeno čulo mirisa i utrnulost. Bolova u najvećem broju slučajeva uopšte nema.

Najveći deo otoka i modrica povlači se unutar 2-3 nedelje i nakon tog perioda pacijent se može vratiti na posao. Manji otoci, naročito u predelu vrha nosa mogu perzistirati i mnogo duže, ali oni su manje primetni. Ne preporučuju se teže fizičke aktivnosti u trajanju od mesec dana (teretana, džoging, fitness, plivanje i dr), a izlaganje jakom suncu treba izbegavati i do dva meseca.

Doktor će vam dati potrebna uputstva o upotrebi hladnih obloga, načinu na koji ćete spavati, pranju kose, umivanju i dr.

U ovom periodu, kada je ceo nos otečen, pacijentu je ponekad teško da dočeka trenutak kada će nos zadobiti željeni izgled, i ovde je jako bitna podrška od strane hirurga kao i okoline. Zarastanje nosa je spor proces, ali će on iz dana u dan izgledati sve bolje, i nakon nekoliko nedelja počeće da poprima svoj pravi oblik. Definitivni rezultat, ipak, može se konstatovati tek nakon 6-12 meseci, a na ovo značajno utiču i faktori kao što su tip kože, starost pacijenta, individualna sposobnost zarastanja i dr.