Facelifting ili zatezanje lica (rhytidectomia)

Predstavlja hiruršku proceduru čiji je osnovni cilj podmladjivanje lica. Efekat ove intervencije se ogleda u zategnutoj koži lica naročito u zoni vilične kosti (jaw line), brisanju dubokih bora oko nosa i usta., kao i uklanjanju masnih ‘jastučića’ podbratka. U okviru faceliftinga moguće je dodatno izvšiti i zatezanje čela, obrva, jagodica kao i kapaka. Pod operacijom zatezanja lica se ne podrazumeva samo odstranjivanje viška kože već i zatezanje dubokih struktura mišića lica.

Šta pacijent treba da zna?

Facelifting se obavlja u totalnoj odnosno opštoj anesteziji i sama intervencija traje 4- 6 sati. Pacijent je najčešće u stanju da napusti bolnicu dan posle operacije. Ožiljci odnosno rezovi se nalaze iza ušiju, u zoni kose i uglavnom su neprimetni. Dren kojim se odvodi eventualni višak tečnosti se obično postavlja iza uha i posle par dana se uklanja.
Pacijent mora da bude obavešten o svemu što ova intervencija uključuje, koja anestezija će se koristiti, kakav oporavak se standardno očekuje, kao naravno i o svim potencijalnim komplikacijama.

U principu, facelifting pruža efekat značajno podmladjenog lica, ali pacijent mora da zna da to neće trajati zauvek. Studije pokazuju da 5 godina posle operacije 21% pacijenata ima indikaciju za ponavljanje faceliftinga dok 76% pacijenata i dalje izgleda mladje nego pre operacije.

Za najprirodnije i najefektnije rezultate, a u zavisnosti od tipa lica svakog pacijenta ponaosob, često se preporučuje da se ili u okviru iste intervencije ili naknadno, uključi još neka dodatna procedura - kao npr. zatezanje čela ili kapaka, laserski ili hemijski piling a u nekim slučajevima liposukcija i zatezanje vrata.

Komplikacije

Komplikacije posle faceliftinga su relativno retke i smatra se da je ovo jedna od najbezbednijih intervencija. Ipak, na žalost svaka hirurška procedura nosi izvesne rizike kao što su: krvarenje, modrice i podlivi, komplikacije uzrokovane anestezijom, oštećenje nerava koji inervišu i kontrolišu mišiće lica (najčešće privremeno), infekcija, gubitak kose u zoni oko reza, nekroza kože, asimetrija, zadebljali i prošireni ožiljci.

Oporavak

Najveći broj pacijenata posle operacije oseća izvesnu nelagodnost, otoci i modrice će se zadržati i nedelju dana. Oporavak obično traje oko dve ali može potrajati čak i četiri nedelje. Pacijent mora disciplinovano da prati instrukcije svog lekara, posebno u vezi umivanja i kupanja - s obzirom na to da je veoma važno da zavoji odnosno rezovi ispod njih ostanu suvi. Saradnja pacijenta je od posebnog značaja kako za ubrzanje procesa oporavka tako i za postizanje vrhunskog rezultata operacije. Ukočenost mišića i izvesna utrnulost lica su normalne pojave a ožiljcima nekad treba i godinu dana da izblede. Važno je podvući da pored genetike veliku ulogu u konačnom rezultatu igra i zdrav način života, izbalansirana ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta, kao i redovno vežbanje - sve to zajedno doprinosi boljem izgledu kože. Dobre navike će svakako uticati i da efekti operacije traju znatno duže.

Preporuka

Facelift se ne može preporučiti osobama sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, drugim rečima pacijent mora da bude u dobrom kako fizičkom tako i psihičkom stanju. Pacijenti sa visokim krvnim pritiskom i dijabetesom imaju daleko veći stepen rizika za komplikacije Pušači imaju veće izglede da nastupe problemi sa zarastanjem rana. Pacijenti koji planiraju facelifting treba u potpunosti da prestanu sa pušenjem. Pacijent treba da ukine konzumiranje aspirina ili nekog drugog ‘razredjivača’ krvi najmanje nedelju dana pre operacije Pored svega navedenog veoma je važno da pacijent ima realna očekivanja i da bude svestan da facelifting neće zaustaviti proces starenja.

Pre zakazivanja operacije svakako mora da se povede računa o sledećim faktorima rizika:


Da li je pacijent na nekoj terapiji i koje lekove koristi

Da li je pušač

Da li ima alergije

Kakvo je stanje i tonus kože

Kakva je sklonost ka ožiljcima

Da li pacijent konzumira narkotike

Detaljna laboratorijska analiza krvi se podrazumeva