Tretman botoxom je jednostavan, brz, bezbedan, bezbolan i efektan!

Botox je u stvari rastvor supstance koja se zove Botulinum Toxin, iako je u pitanju snažna bakterijska toksična supstanca, ona je za čoveka sasvim bezopasna ukoliko se adekvatno aplikuje i u odgovarajućim dozama.

U medicini se uspešno koristi već preko 20 godina, tačnije od 1979. godine.

U estetskoj hirurgiji botox se koristi za uklanjanje bora na licu i vratu, kao i za smanjivanje znojenja.

Dejstvo se zasniva na tome što ova supstanca onemogućava da nervni impulsi sa nervnih vlakana pređu na mišićnu ćeliju, pa tako sprečava mišićnu kontrakciju to jest pokret. Time je otklonjen osnovni uzrok koji na licu izaziva formiranje takozvanih mimičnih (dinamičkih) bora, dakle onih koje su posledica pokreta. Postojeće bore na ovaj način potpuno nestaju ili postaju pliće i manje upadljive, a nove se ne formiraju.

Na licu najuspešnija i najčešća je primena botoxa u 3 tipične zone:

  1. horizontalne bore na čelu
  2. vertikalne i kose bore između obrva i u korenu nosa
  3. lepezaste bore u spoljašnjim uglovima očiju, takozvane “smejalice”

Ove zone najbolje je tretirati sve zajedno, u istom tretmanu, mada se mogu raditi i svaka zasebno. Određene vrste bora i nabora na vratu takođe dobro reaguju na botox.

Tretman traje 15-30 minuta, izvodi se ambulantno, u lokalnoj anesteziji (Emla krema), i uz primenu najtanjih mogućih igala tako da je praktično bezbolan i neprijatnost je minimalna. Nakon tretmana mogu zaostati manji tačkasti otoci i crvenilo, ali oni prolaze za par sati, pa se pacijent brzo može vratiti svakodnevnim aktivnostima i poslu.

Efekti botoxa nastupaju postepeno, obično posle 48 sati, a pun efekat postiže se posle 7-10 dana, kada je potrebno uraditi kontrolni pregled. Dejstvo traje 3-6 meseci, najčešće oko 5. Ukoliko se tretmani redovno ponavljaju, mišićna aktivnost se svakoga puta sve manje obnavlja, pa tako i efekat traje sve duže. Takođe, sto je važno istaći, lice pacijenta se tokom ovog perioda odvikava od prekomerne i snazne mimike (pravljenje grimasa, mrštenje, čuđenje), pa je i to pozitivan efekat ovog tretmana.

Botox deluje i na znojne žlezde smanjujući njihovu aktivnost, pa se pomoću njega znatno smanjuje ili čak potpuno zaustavlja znojenje u predelu dlanova, pazuha, čela i prepona. Ovaj efekat traje 6-12 meseci.

Tretmane botoxom mogu izvoditi samo lekari koji su završili adekvatnu obuku.